Over PAN Nederland

Physicians Association for Nutrition the Netherlands (PAN Nederland) is een vereniging die in 2020 is opgericht als een onderdeel van PAN International, een wereldwijd netwerk van zorgverleners.

Het doel van PAN is het vergroten van het bewustzijn van de kracht van gezonde voeding. In de praktijk blijken zorgverleners nog te weinig te weten over de effecten van gezonde voeding in het voorkomen van ziekte. Ook het effectief inzetten van gezonde voeding als onderdeel van een medische behandeling gebeurt nog te weinig.

Dit willen we graag verbeteren, omdat het toepassen van deze kennis vele gezonde levensjaren kan redden. Hiertoe wil de vereniging voorzien in informatiemateriaal, effectieve strategieën bieden en beleidsmakers ondersteunen.

Op het moment heeft PAN International afdelingen in o.a. de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Israël en Zuid-Afrika. Voor meer informatie over PAN International verwijzen wij graag naar www.pan-int.org.

PAN Nederland heeft een actieve achterban van meer dan 100 zorgverleners.

Onze aanpak

Educatie aanbieden aan studenten en zorgverleners

Patiënten ondersteunen bij leefstijlaanpassingen

Wij bouwen mee aan een wereldwijd netwerk

De vereniging

Er zijn in Nederland al meerdere instanties actief op het gebied van voeding en gezondheid. Waar PAN zich in onderscheidt is de aandacht voor de onderbelichte wetenschap die een keuze voor een voedingspatroon gebaseerd op hoofdzakelijk onbewerkte, plantaardige voedingsmiddelen ondersteunt in de bestrijding en preventie van welvaartsziekten.

De voedingsmiddelenindustrie heeft in  Nederland zowel direct als indirect veel invloed op ons eetgedrag. Wij zijn onafhankelijk en dus vrij van industriële sponsoring.

Wij baseren ons zoveel mogelijk op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en sluiten aan bij de uitgebreide onderbouwing van onze adviezen die te vinden zijn op de website van PAN International. Wij zullen ook Nederlandstalige artikelen en fact sheets publiceren en wij werken aan goede voorlichtingsmaterialen voor de Nederlandse gezondheidszorg.

Raak betrokken

Als professional kun je lid worden van onze vereniging. Met je lidmaatschap ondersteun je het werk van PAN Nederland.  Maar ook op andere manieren kan je dit werk ondersteunen. Als donateur, als vrijwilliger of als ambassadeur. Of je wilt op de hoogte gehouden worden. Kijk hier verder.

Bestuur

Sophie van Asselt

Sophie van Asselt

MDL-arts

Voorzitter

Carlijn Wagenaar

Carlijn Wagenaar

Arts-onderzoeker

Vice-voorzitter

Anna Kretova

Anna Kretova

Diëtist-onderzoeker

Secretaris

Wendy Walrabenstein

Wendy Walrabenstein

Diëtist-onderzoeker

Penningmeester

Myrthe Frissen

Myrthe Frissen

Arts-onderzoeker

Algemeen bestuurslid

Anneke van Veen

Anneke van Veen

Longarts

Algemeen bestuurslid

Raad van Advies

Dirkjan van Schaardenburg

Dirkjan van Schaardenburg

hoogleraar reumatologie

Henriëtte Prast

Henriëtte Prast

gedragseconoom

Jonneke Brouwers

Jonneke Brouwers

huisarts

De leden van het Bestuur en de Raad van Advies ontvangen voor hun werkzaamheden voor PAN Nederland geen beloning. Wel worden eventuele gemaakte onkosten vergoed.

De ‘Physicians Association for Nutrition-The Netherlands‘ (PAN Nederland) heeft de statutaire zetel in Amsterdam (fiscaal nummer 861845468). Zorgverleners die zich identificeren met de doelstelling kunnen hier lid worden. Lees hier de Position Paper.

Het jaarbericht van PAN Nederland kan opgevraagd worden bij de penningmeester.