Afscheidsrede DirkJan van Schaardenburg

Na een mooie en lange loopbaan als reumatoloog bij Reade en hoogleraar bij het Amsterdam UMC, ging Dirkjan van Schaardenburg op 11 mei 2023 met pensioen. Dit werd bekroond met een mooi symposium en een afscheidsrede in de Oude Lutherse Kerk.

Dirkjan van Schaardenburg is internationaal bekend om zijn expertise op het gebied van de zogenaamde pre- of vroege fase van reumatoïde artritis. Zo deed hij onderzoek naar risicofactoren voor reumatoïde artritis. In Nederland is hij vooral bekend als initiatiefnemer van het Plants for Joints onderzoek. In dit project werd onderzocht wat het effect van een multidisciplinair leefstijlprogramma op basis van een onbewerkt en plantaardig voedingspatroon, fysieke activiteit, stress- en slaapmanagement is op mensen met reumatoïde artritis en artrose.

De resultaten van de gerandomiseerde en gecontroleerde studie bij mensen met reumatoïde artritis werden onlangs gepubliceerd. Binnenkort volgen andere publicaties, onder andere over de resultaten bij mensen met artrose.

Dirkjan is nu met pensioen, maar nog steeds actief betrokken bij het onderzoek en is ook lid van de raad van advies van PAN Nederland.

De afscheidsrede ‘Alles is reuma’ kun je via deze link zien.