Auteur: Cassandra Neeteson (Student voeding en diëtetiek)

Jodium is een essentieel spoorelement voor het functioneren van de schildklier.

Het speelt een enorme rol bij de vorming van hormonen die belangrijk zijn voor de groei en de stofwisseling. Daarnaast ondersteunt jodium het zenuwstelsel en de energievoorziening.

Een tekort aan jodium kan leiden tot hypothyreoïdie, ook wel een onder actieve schildklier, vermoeidheid, gewrichtspijn en vruchtbaarheidsproblemen. Bij gebrek aan jodium blijft de schildklier groeien in een poging om toch genoeg schildklierhormoon aan te maken. Dit kan resulteren in struma, waarbij slik- en ademhalingsproblemen optreden (1).

Het mineraal is bijzonder belangrijk voor zwangere vrouwen en jonge kinderen wegens de bijdrage aan een goede bot- en hersenontwikkeling. Het is dus ontzettend belangrijk om genoeg jodium te consumeren! Dagelijks hebben volwassenen 150 mcg jodium nodig per dag.

Het belang van voeding PAN NL

Zwangere vrouwen lopen risico op jodiumtekort. Hierom is het van belang dat zij dagelijks 200 mcg jodium consumeren (2). Volwaardige plantaardige bronnen zijn volkorenbrood (standaard met gejodeerd zout), gejodeerd zout (met mate) en zeewier. Echter kunnen de hoeveelheden jodium in zeewier erg variëren wat maakt dat het belangrijk is niet meer dan twee zeewierbladen per dag te consumeren om een te hoge jodiuminname te voorkomen. Biologisch brood wordt doorgaans niet bereid met gejodeerd zout. Mits er uitsluitend biologisch brood, of geen brood, wordt geconsumeerd kunnen de andere bovenstaande producten als jodiumbron dienen. (3)

Bronnen

  1. Iodine. (n.d.). Nih.Gov. Retrieved March 14, 2022, from https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/
  2. (n.d.). Voedingscentrum.Nl. Retrieved March 14, 2022, from https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/jodium.aspxJodium
  3. Thyroid health. (n.d.). Nutritionfacts.Org. Retrieved March 14, 2022, from https://nutritionfacts.org/topics/thyroid-health/