CONGRES

Een gezonde toekomst is plantaardig

Op zaterdag 28 mei 2022 vindt de eerste editie van het PAN Nederland Congres plaats in de Janskerk in Utrecht. Het thema is ‘Een gezonde toekomst is plantaardig’. Wat is de impact van plantaardige voeding op de patiënt, in de spreekkamer, op het dorp, het ziekenhuis en de planeet? We inspireren je met de meest recente onderzoeksresultaten en praktijkervaringen.

Het congres gaat over de effecten van gezonde voeding op het voorkomen en behandelen van ziekte. De aandacht voor voeding en leefstijl groeit. PAN Nederland is het eerste netwerk voor zorgprofessionals dat de impact van plantaardige voeding benadrukt. Het congres is gericht op wetenschappers, professionals en studenten in de gezondheidszorg.

In 2020 ging PAN Nederland van start als een onderdeel van PAN International, een wereldwijd netwerk van zorgprofessionals. Inmiddels hebben we een actieve achterban van meer dan 100 artsen, onderzoekers en paramedici. Tijd voor een congres om met zorgprofessionals zoals jij na te denken over het effect van een plantaardige leefstijl op gezondheid, ziekte en behandeling.

De deuren gaan open om 9.30 uur en het programma is van 10.00 tot 16.30 uur. Je kunt natuurlijk rekenen op een gezonde, plantaardige lunch.

Accreditatie

Het congres is geaccrediteerd voor artsen.

Ook is het congres geaccrediteerd voor 5 punten door het kwaliteitsregister V&V, register zorgprofessionals, verpleegkundig specialisten register en het kwaliteitsregister paramedici (diëtisten, ergotherapeuten, huidtherapeuten, logopedisten, MBB’ers, oefentherapeuten en podotherapeuten).

Inschrijven kan tot uiterlijk dinsdag 24 mei.

Praktische informatie 

Congres PAN Nederland: ‘Een gezonde toekomst in plantaardig’.

Datum: zaterdag 28 mei 2022
Tijd: van 10:00 tot 16:30 uur
Deur open om 9:30 uur.

Inclusief een gezonde plantaardige lunch.

Locatie: de congreslocatie Janskerk ligt in hartje Utrecht aan het Janskerkhof. De bus stopt voor de deur. Vanaf Station Utrecht Centraal loop je in een kwartier naar de Janskerk.

Janskerkhof 26
3512 BN Utrecht

De locatie is rolstoelvriendelijk.

Leden van PAN Nederland betalen een gereduceerde prijs. Klik hier om eerst lid te worden.

Voor vragen en verdere informatie: .

UITGELICHT

Wendy Walrabenstein

Wendy Walrabenstein

Wendy Walrabenstein: Evidence based leefstijlbehandeling bij reuma en artrose
Op het congres zal diëtist-onderzoeker Wendy Walrabenstein de eerste resultaten delen van haar promotieonderzoek Plants for Joints: “Vernieuwend aan Plants for Joints is dat we voor het eerst kijken naar de effecten van een leefstijlprogramma op basis van plantaardige voeding, beweging en stress management op reumatische aandoeningen. Reumatische aandoeningen komen steeds vaker voor en leefstijl speelt daarbij een grote rol. Bij artrose, de grootste chronische aandoening in Nederland, zien we dat mensen op steeds jongere leeftijd ziek worden. Patiënten willen weten wat zij zelf kunnen doen om hun ziektelast en medicatie te verminderen en om hun gezondheid te verbeteren. Daarbij is begeleiding van experts nodig. Met Plants for Joints kunnen we een evidence based leefstijlbehandeling bieden.”

Jon Brouwers

Jon Brouwers

Jon Brouwers: Leefstijl als medicijn in het Friese Bakkeveen
Geïnspireerd door de Blue Zones, plaatsen op de wereld waar mensen meetbaar het langst gezond leven, verandert Jon Brouwers het dorp Bakkeveen in een ‘bloeizone’. Zij volgde in Amerika de internationale opleiding tot leefstijlarts. Jon Brouwers vertelt op het congres hoe zij de inwoners helpt gezonder te leven en welke impact dat heeft op het dorpsleven.

Arie Boomsma

Arie Boomsma

Arie Boomsma: Volhard: over het volhouden van een nieuwe, gezonde leefstijl

‘Vergeet motivatie, bouw routines’ is het advies Arie Boomsma en daarover spreekt hij op het congres. Goede voornemens; iedereen maakt ze. Maar het lukt de meesten maar zelden om ze vol te houden. Welke lessen uit de sportschool over gedragsvolharding zijn onmisbaar in de spreekkamer? 

Howard Komproe

Howard Komproe

Stand-upcomedian Howard Komproe over het veranderen van zijn eetpatroon  
Geen kip en ei meer voor stand-upcomedian én liefhebber van de Surinaamse keuken Howard Komproe. Hij at 4 maanden plantaardig. Diëtist-onderzoeker bij Reade Anna Kretova begeleidde hem. Wat was de aanleiding voor deze verandering en hoe is het gegaan? Je kunt een paar goeie grappen verwachten. Des te serieuzes is zijn boodschap: “Het is echt tijd om meer aandacht te besteden aan wat we eten. Hoe we eten en waarom we eten. Gezondheid is alles. Je kan het niet kopen met geld.”

CONGRES PROGRAMMA

Een gezonde toekomst is plantaardig

OPENING
Door dagvoorzitter Kevin van den Berg en arts-onderzoeker Carlijn Wagenaar (voorzitter PAN Nederland)

DE WERELD VAN PAN
Door Walter Bouwmans (mede-oprichter PAN Nederland) en Niklas Oppenrieder (global director Strategy & Development PAN International)

PLANTAARDIG IN DE SPREEKKAMER
Diëtist-onderzoeker Anna Kretova en stand-upcomedian Howard Komproe over hoe je het gesprek aangaat met patiënten over voeding

PAUZE

PLANTS FOR JOINTS STUDIE
Diëtist-onderzoeker Wendy Walrabenstein over de uitkomsten van het Plants for Joints onderzoek

PLANTS FOR HEALTH
Carlijn Wagenaar en diëtist i.o. Alie Toonstra over Plants for Health: een nieuw leefstijlprogramma voor mensen met chronische aandoeningen

PAUZE

BLOEIZONE BAKKEVEEN
Huisarts Jonneke Brouwers over de transformatie van haar dorp naar een ‘Bloeizone’

VOEDING EN DUURZAAMHEID
Arts-onderzoeker Myrthe Frissen over de impact van voedingskeuzes op de gezondheid van onze planeet

PAUZE

VOEDING IN HET ZIEKENHUIS
Diverse experts over de plek van (plantaardige) voeding in het ziekenhuis. Met o.a.

    • Hinke Kruizenga; diëtist-onderzoeker en programmavoorzitter Zorg op het Bord bij Amsterdam UMC locatie VUmc en coördinator Voeding & Beweging NU
    • Menrike Menkveld; directeur Alliantie Voeding in de Zorg
    • Anja van IJsseldijk; traumachirurg Dijklander Ziekenhuis locatie Hoorn
    • Mark Holst; chef-kok Hotelschool The Hague

GEZONDE ROUTINES
Arie Boomsma over het creëren en volhouden van gezonde leefstijlkeuzes

AFSLUITING

SPREKERS

Kevin van den Berg

Kevin van den Berg

We zijn blij dat hij er bij is, onze dagvoorzitter Kevin van den Berg. Een multitalent voor en achter de schermen. Presenteren is wat hij het liefst doet. Deze energieke gastheer heeft een perfect gevoel voor timing en geeft onze sprekers een professioneel podium.

Carlijn Wagenaar

Carlijn Wagenaar

Carlijn Wagenaar is arts-onderzoeker bij Reade Reumatologie in Amsterdam en momenteel bezig met haar promotieonderzoek aan het Amsterdam UMC. Zij onderzoekt de invloed van een leefstijlprogramma op basis van plantaardige voeding bij patiënten met reumatoïde artritis en artrose. Zij volgde Walter Bouwmans dit jaar op als voorzitter van PAN Nederland. 

Walter Bouwmans

Walter Bouwmans

Walter Bouwmans is huisarts met een eigen apotheekhoudende praktijk in Noord-Holland, mede-oprichter en bestuurslid van PAN Nederland. Hij heeft een certificaat van het T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies.

“Dokter, als u het mij niet verteld had, hoe had ik het dan moeten weten?”

Niklas Oppenrieder

Niklas Oppenrieder

Niklas Oppenrieder is arts met een specialisatie in de kindergeneeskunde. In 2018 richtte hij, samen met collega’s uit de gezondheidszorg en voedingswetenschap, PAN International op. Hij is er werkzaam als Global Director Strategy & Development. Op het congres neemt hij je samen met Walter Bouwmans mee naar de wereld van PAN.

Anna Kretova

Anna Kretova

Anna Kretova is diëtist-onderzoeker bij Reade. Als leefstijldiëtist verleidt zij graag mensen met haar passie: voeding waar je gezonder van wordt én die lekker is. Het advies om meer plantaardig te eten zet Anna dagelijks in tegen de epidemie van chronische ziekten. Dat doet ze bij Reade als diëtist bij hartrevalidatie en reumatologie en als diëtist-onderzoeker bij de Diego-studie (A DIEt for the treatment of GOut) waarin het effect van een onbewerkt plantaardig voedingspatroon bij patiënten met jicht wordt onderzocht.

“Gezond en vitaal oud worden is wel degelijk een optie”

Howard Komproe

Howard Komproe

Stand-upcomedian, presentator en acteur Howard Komproe is een bekende in de Nederlandse theaters. Met zijn ontspannen manier van vertellen en zijn kwajongensachtige attitude komt hij met zowat alles weg. Momenteel kun je Howard zien in zijn online serie Komproeven waarin hij traditionele gerechten vergelijkt met “de kant en klaar variant” ervan. 

“Het is echt tijd om meer aandacht te besteden aan wat we eten. Hoe we eten en waarom we eten. Gezondheid is alles. Je kan het niet kopen met geld.”

Wendy Walrabenstein

Wendy Walrabenstein

Diëtist-onderzoeker Wendy Walrabenstein is gespecialiseerd in leefstijltherapie op basis van plantaardige voeding. Ze is auteur van het boek Food Body Mind dat gaat over het remmen van inflammatie en veroudering en is ook docent Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam.

‘Het gaat niet alleen om hoe lang je leeft, maar vooral over hoe je die tijd doorbrengt.’

Alie Toonstra

Alie Toonstra

Gezonde (plantaardige) voeding vanzelfsprekend maken‘ is de missie van Alie Toonstra. Haar switch van communicatie naar diëtetiek komt voort uit verwondering over de positieve impact van onbewerkte, plantaardige voeding op mens, dier en natuur. Alie studeert Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en doet momenteel haar behandelstage bij Reade in Amsterdam. Samen met Carlijn Wagenaar werkt ze aan de procesevaluatie van het leefstijlprogramma Plants for Joints.

Jon Brouwers

Jon Brouwers

Dankzij huisarts Jon Brouwers rijden er nu vrachtwagenchauffeurs met snackgroente in plaats van chocoladerepen in de cabine. Geïnspireerd door de Blue Zones veranderde deze huisarts haar dorp Bakkeveen in een ‘bloeizone’. Deze huisarts volgde in Amerika de internationale opleiding tot leefstijlarts en leerde dat het veranderen van iemands leefstijl geen makkelijke opgave is.

 

Myrthe Frissen

Myrthe Frissen

Arts-onderzoeker neurologie en arts medische milieukunde in opleiding. Richt zich op preventie van ziekte en bevordert de gezondheid van de bevolking met de nadruk op leefomgeving, klimaatverandering en het voedselsysteem. Oprichter van Groenten Zonder Grenzen (2017) en lid van de commissie Zorg voor Klimaat (2020).

Hinke Kruizenga

Hinke Kruizenga

Hinke Kruizenga is diëtist-onderzoeker aan het Amsterdam UMC, coördinator Voeding & Beweging NU en programmavoorzitter Zorg op het Bord, locatie VUmc. Zij deed promotieonderzoek naar de screening en behandeling van ondervoede patiënten in het ziekenhuis en was jarenlang projectleider bij Stuurgroep Ondervoeding.

Menrike Menkveld-Beukers

Menrike Menkveld-Beukers

Menrike Menkveld-Beukers is directeur bij Alliantie Voeding in de Zorg. Deze stichting draagt bij aan gezondheid door wetenschappelijke inzichten over voeding en beweging toepasbaar te maken in de zorg. Alliantie Voeding in de Zorg is opgericht door Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit. Ook Ziekenhuis Rijnstate is partner. Eén van Menrikes projecten is Goede Zorg Proef Je. Daarvoor zet zij zich in voor een gezond voedingsaanbod voor patiënten, personeel en bezoekers in ziekenhuizen. Ruim 40 ziekenhuizen doen hier aan mee.

Anja van IJsseldijk

Anja van IJsseldijk

Anja van IJsseldijk werkt sinds 2008 als traumachirurg in het Dijklander Ziekenhuis op locatie Hoorn. Ze werd opgeleid tot chirurg in het Maasstad Ziekenhuis en Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ongevalschirurgie is haar specialisme. Al van jongs af aan wilde Anja chirurg worden, of dierenarts. Die liefde voor mens en dier zit er nog steeds en zie je onder andere terug in haar passie voor het vak en in haar voedingskeuzes. Op het congres is Anja één van de tafelgasten over het gesprek van (plantaardige) voeding in het ziekenhuis.

Mark Holst

Mark Holst

In dagelijks leven vind je Mark Holst in de keuken van en voor de klas op Hotelschool The Hague. Mark is in het bijzonder geïnteresseerd in internationale gastvrijheid en voedingsbeleving. In zijn carrière als chef-kok heeft hij de verantwoordelijkheid over de kosten van voeding én het garanderen van gezonde voeding voor zijn tafelgasten. Dat laatste inspireerde Mark om Voeding en Diëtetiek te gaan studeren aan de Haagsche Hogeschool.

 

Arie Boomsma

Arie Boomsma

‘Vergeet motivatie, bouw routines’ is het advies van Arie Boomsma en daarover spreekt hij op het congres. Arie is eigenaar van de Vondelgym sportscholen, veelgevraagd spreker over fitness en vitaliteit en als presentator onder meer betrokken bij de nationale verkiezing voor Het vitaalste bedrijf van Nederland. Bij RTL Boulevard schuift hij aan als Fitness & Health specialist en bij LINDA TV als ‘gymleraar’. Hij schrijft boeken over sport en gezondheid. In 2020 werd Volhard uitgebracht; over hoe je een gezonde leefstijl vol kan houden met kleine stapjes.

Volhard hoe je die nieuwe, gezonde levensstijl kunt volhouden en ervoor zorgt dat je niet terugvalt in oude patronen.

Koop hier je ticket

Het is ons doel om het bewustzijn van de kracht van gezonde voeding te vergroten. Dat willen we in eerste instantie bereiken binnen de gezondheidszorg. Daarom is het programma afgestemd op professionals en studenten in de zorg. Wil je dit congres heel graag bijwonen, maar ben je geen gezondheidsprofessional? Ook dan ben je van harte welkom, want de inhoud van dit congres is het waard om te delen (je betaalt dan het algemene tarief).

Eten en drinken voor de hele congresdag is inbegrepen in de ticketprijs. Gezond en plantaardig natuurlijk! Heb jij een allergie of voedselovergevoeligheid? Daar houden we graag rekening mee. Laat dit ons uiterlijk 14 mei 2022 weten via

Inschrijven kan tot uiterlijk dinsdag 24 mei.

Meld je aan als lid van PAN Nederland en ontvang direct 25% korting op je congres ticket.